Tips inför flytten

En flytt innehåller väldigt många olika delar och lyftandet och transporterandet är blott en av de saker som måste ordnas i samband med flytten. Det finns betydligt fler delar som du behöver ordna, som en flyttfirma inte kan hjälpa dig med, och dessa tänkte vi ta upp här så att du kan få koll på övriga viktiga delar.

Pappersexercisen
Det är mycket pappersarbete som kommer att krävas när man flyttar. I princip alla människor har någon eller några abonnemang knutna till ens nuvarande adress och dessa måste hanteras i god tid innan flytten. Många av dessa abonnemang är möjliga att flytta med sig, speciellt telefon och tv. Dock skiljer det sig på hur din internetlösning ser ut och i vissa fall går det inte att flytta över. Då måste man säga upp abonnemanget för att sedan teckna ett nytt och för att undvika dubbla kostnader (abonnemang har nämligen uppsägningstider, vanligtvis på tre månader) så det gäller att i god tid ta reda på vad som gäller. Samma sak när det kommer till adressändring. Detta måste göras för att din post ska levereras rätt och att skatteverket ska har rätt folkbokföringsadress. Dessutom är det bra att beställa eftersändning av post, då alla företag inte automatiskt får din nya adress.

Packning och flyttkartonger
Det är bra att planera packningen så fort som möjligt, om du nu kommer att göra den själv. Se till att du har tillräckligt med flyttkartonger för att du ska kunna packa allt och börjar du med de saker som du sällan använder flyttlåda2så kommer du snart att märka om du kommer att behöva fler. Säkerligen har du några flyttkartonger kvar sedan tidigare flytt, men du lär ha samlat på dig mer över året som gått så du kommer att behöva fler. Att man packar och har mycket packat i förväg kommer att innebära att man mer eller mindre lever i ett kaos en stund, men det är det värt med tanke på hur mycket smidigare det kommer att gå när väl flyttdagen kommer. Packa dina lådor jämnt och gör de inte för tunga.

Vind, källare och garage
Det gäller också att ha koll på sina extra utrymmen. Det är väldigt vanligt att människor istället för att slänga ställer in sina förpassade ägodelar i dessa utrymmen, vilket gör att de lätt fylls på ganska rejält. Visserligen är det säkert så att mycket av det som finns där används, men alla har också sådant som kan slängas. En flytt är alltså ett utmärkt tillfälle att faktiskt rensa i dessa utrymmen och få bort sådant som sedan länge faktiskt varit ägodelar som ska slängas.

Kom ihåg flyttstädningen
En flyttstädning är faktiskt extremt viktigt. Det handlar om att lämna sin bostad i det bästa av skick för att nästa boende ska välkomnas på ett korrekt sätt. Flyttstädning är en sådan sak som det kan anmärkas på och skulle den vara dåligt utförd så kommer det vara du som får stå för notan. Det finns sätt att lösa detta på om man känner att man inte själv har tid att göra den noggranna städningen. Antingen anlitar man en städfirma som har bra erfarenhet av flyttstädning eller så beställer man det i samband med att man anlitar flyttfirma, då flera av Sveriges flyttfirmor faktiskt erbjuder denna service. Då behöver du inte bekymra dig om städningen.

Nycklarna
Nycklarna som går till den gamla bostaden är såklart viktigt att du lämnar över på ett bra sätt. Ofta är det inte bara husnycklar som gäller, utan också nycklar till källare, garage och andra utrymmen som måste följa med. Se till att ha bra kontakt med de som ska flytta in efter dig så att överlämningen av nycklarna kan ske på ett bra sätt som är komfortabelt för båda.